Sabah yazarından “Afgan çoban” yorumu: Devlet vatandaşı yardımlarla tembelliğe alıştırdı, kimse çalışmak istemiyor

Posted by

Sabah yazarı Dilek Güngör, Ticaret Bakanı Ömer Bolat‘ın “Afgan çobanlar gitse tarım, hayvancılık kalmaz” sözleri üzerine başlayan tartışmaya ilişkin, “Yahu bir süredir Türkiye’de  nereye gitseniz aynı sorunu dinlemiyor musunuz? Birçok sektörde eleman sorunu had safhaya ulaşmış durumda… Hele ki, emek yoğun sektörlerde Türk işçi bulmak neredeyse imkânsız hale geldi” ifadelerini kullandı. 

“Afgan çoban meselesi” başlıklı yazısında, Türkiye’de şu anda tarlalarda çalışanların Suriyeliler ve Irak Türkmenleri, çobanlık yapanların da Afganlar ve Özbekler olduğunu anlatan Güngör, “ucuz işçi” eleştirilerine de karşı çıkarak, tarlada günlük yevmiyenin 1000 TL olduğunu, besicilerin ise 50-60 bin TL maaş vermelerine rağmen eleman bulmakta zorlandıklarını iddia etti.

“Peki yerli işçi neden çalışmıyor?” sorusunu soran Güngör, şunları yazdı:

“Köyde kalan gençlerin birçoğunun işsiz olsa da eleman aradığınızda kimsenin başvurmadığını, başvursa da başladıktan bir gün sonra bıraktığını söylüyorlar. Herkesin rahata alıştığını, kimsenin iş yapmak istemediğini, oturduğu yerden para kazanmak istediğini anlatıyorlar. Söyledikleri bir şey daha var: ‘Kaymakamlıklar, belediyeler, sosyal yardımlaşma vakfı o kadar çok destek veriyor ki… Devlet vatandaşını hazıra alıştırdı. Kimse iş yapmak istemiyor. İhtiyaç sahibi olduğunu söyleyip kaymakamlığa gidince kömürü evine geliyor, sosyal yardımlaşma vakfına gittiğinde aylık bağlanıyor, belediyeye gittiğinde erzağını, giysisini alıyor. Bu kişi çalışır mı? Bu desteklerden yararlanmak için evini, tarlasını başkasına devredip, kendini dar gelirli ve ihtiyaç sahibi gösteren bile var.’

Bunu birçok sanayiciden de duyuyorum.

Maalesef, sosyal yardımlar vatandaşımızı tembelliğe alıştırdı. Bu ülke ekonomisine de zarar veriyor. Gerçek ihtiyaç sahibi olanlara devlet sonuna kadar destek olsun ama çalışabilecek olanları da işgücüne yönlendirsin.”

Yazının tamamını okumak için

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir